Parazity nielen v rodine - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Parazity nielen v rodine

Anjelská pomoc
Publikoval v Poučné ·
,,Šťastnú rodinu spoznáte hneď, ale nešťastnú až po nejakej dobe.“ Rodina – to sú osobné, blízke vzťahy, ktoré sú na celý život. Je úplne normálne, ak túžite po ideálnej rodine. Ale čo robiť, ak vaši príbuzní sú úplne iní?

 
,,Parazity“
Ako sa máte správať, ak zrovna vy máte príbuzných, ktorí na vás parazitujú? Otočiť sa im chrbtom alebo skúšať nájsť kompromis? A možno nie sú na vine oni, ale vy? ,,Ale veď to je moja mama!“ Alebo otec, sestra, brat dcéra, syn, babička… ,,Veď je to moja rodina!“ Takýmito frázami si vytvárame akési vnútorné bariéry, ktoré nás zaťažujú a otravujú nám život. Nie sme totiž zvyknutí mať seba na prvom mieste.
Ako spoznať tyrana a mať celú situáciu pod kontrolou??? Takéto kontakty by ste mali okamžite prerušiť, aby ste neutrpeli nejakú emocionálnu traumu. Aby ste vedeli rozoznať, či je človek ,,parazit“ alebo nie, prečítajte si nasledujúce situácie a podľa nich budete ihneď vedieť, kam ho zaradiť.

1, Manipuluje s vašou dôverou:
Dnes vás môže takýto človek utešovať a na druhý deň vás už môže ohovárať. Tvári sa, že mu nie je jedno, čo sa s vami deje a vyzerá, že vám chce naozaj úprimne pomôcť. Ale v skutočnosti ste mu ukradnutý. Vypočuť a poľutovať – zaručený spôsob, akým vás dostane pod kontrolu. Robia to preto, aby mohli tieto historky prezentovať ako svoje pred pre neho dôležitými ľuďmi.
S takýmito ľuďmi by ste mali komunikovať veľmi opatrne. Buď im nehovorte nič, alebo prinajhoršom sa bavte o počasí. Nalepiť sa na lep manipulátorovi býva veľmi jednoduché, a preto sa snažte byť opatrný vo svojich odpovediach alebo sa radšej pýtajte ako prvý.

2, Hľadá výhody:
Takýchto príbuzných spoznáte už z diaľky. Väčšinou o nich nepočujete aj pol roka a objavia sa až, keď niečo potrebujú. Je úplne jedno o čo ide: peniaze, pomoc, podpora alebo útecha. Po tom ako dostane, čo chcel sa opäť na istú dobu vyparí.
Je zaujímavé, že ak by ste pomoc potrebovali vy, takýto príbuzný si nájde milión dôvodov, prečo vám nedokáže pomôcť. Takýto typ kontaktu by ste mali úplne prerušiť. Postupne sa vo vás bude hromadiť hnev, ktorý neskôr prepukne do výbuchu, škandálu alebo veľkej hádky. Ak ste sa už niekedy stretli s takýmto prípadom, od takéhoto človeka sa držte čo najďalej.

3, Nikdy si neprizná chybu: Takýto človek, u ktorého je jasné, že je vinný si nikdy neprizná chybu. Naopak, urobí všetko pre to, aby vinu zvalil na vás a vy to zhltnete aj s navijakom. Tento typ ľudí vo vás jednoducho dokáže vyvolať zmätenosť. Je to druh násilia, ktorý núti človeka pochybovať o vlastnom názore.

Takýchto ľudí by ste si ako prvých mali držať od tela. Inak riskujete, že sa dostanete do nepríjemnej situácie. Ak ste si všimli na niekom z príbuzných podobné príznaky, rýchlo utekajte! Vždy si stojte za svojim. Ak nastanú pochybnosti, je to určite manipulácia zo strany príbuzného.

4, Neustála kritika:
Takýto človek je vždy skeptický. Môžeme to prirovnať k porekadlu: ,,To nie ja. To Samo a Sato.“ Každopádne každý z nás môže urobiť chybu, ale nekonečné odopieranie si môže vážne narušiť vaše sebavedomie. Manipulátor vždy považuje seba za toho najlepšieho a neštíti sa urážať a ponižovať druhých. V takomto prostredí je nemožné pokojne bývať. Snažte sa zo všetkých síl vyhýbať takýmto ľuďom.

Ak sa vám nepodarilo vyhnúť takémuto človeku, snažte sa s ním nekomunikovať. Ak sa vám to náhodou nepodarí, posnažte sa nevšímať si jeho urážky. Držte si nervy na uzde, súhlaste so všetkým, čo manipulátor povie. Ale najmä si dávajte pozor na to, čo poviete.

Pamätajte, že kritika je cesta k úspechu. Aj vy sa niekedy môžete zmýliť, veď mýliť sa je ľudské. Nikdy sa nehanbite priznať si vinu.

5 , Tyrania a agresívne správanie:
Tieto príznaky najčastejšie vidíme vo vzťahu ženamuž, rodičdieťa. Ľudia s takýmto správaním sa budú vždy snažiť o to, aby ste sa cítili menejcenne. Takýto človek obmedzuje vaše túžby, núti vás k žiarlivosti alebo chce, aby ste sa neustále cítili vinný. Väčšinou je nespoločenský a neustále prejavuje svoj názor. V takýchto prípadoch nie je vylúčené psychické, ale ani fyzické násilie.

Čo robiť v takomto prípade? Utekajte kade ľahšie! Pri stretnutí s takýmto človekom zvoľte správnu taktiku: nekričte a nerobte scény. Jednoducho odíďte. Prestaňte zo seba robiť otroka a obeť. Takáto situácia je veľmi nebezpečná nielen čo sa týka vášho sebavedomia, ale aj pre život a vaše zdravie.
Byť obozretným v komunikácii s príbuznými je zložité. Niekedy s nimi budete musieť spolupracovať bez toho, aby ste trpeli ich uštipačné poznámky. Aby ste sa vyhli ,,parazitom“, vypočujte si rady od psychológov.
 

 
AKO KOMUNIKOVAŤ S ,,PARAZITICKÝMI“ ĽUĎMI
1 Nebojte sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny. Pamätajte, že bez toho by to bolo len horšie.
2 Odhaľte svoj strach. Možno sa chytáte poslednej slamky, ale majte na pamäti, že takéto vzťahy je zbytočné zachraňovať.
3 Buďte empatický, pozorne načúvajte, aj keď máte iné záujmy ako oponent.
4 Vážte si samého seba. Stavajte vždy samého seba na prvé miesto.
5, Vyjadrujte sa korektne. Aj keď človek, s ktorým komunikujete hovorí jedno cez druhé, snažte sa byť v obraze a filtrovať informácie. Pamätajte na česť a kultúru.

6 ,V hocijakej situácii si zachovajte sebavedomie a naučte sa hovoriť nie.
7, Používajte zázračné slovíčka typu ďakujem, prosím, prepáč.
8, Nehľadajte problémy tam, kde nie sú.
9, Buďte trpezlivý. Naučte sa robiť konečné rozhodnutia a robte všetko len s chladnou hlavou a triezvym uvažovaním. Neprimerané emócie zvyknúť byť hlavnou príčinou hádok. Každé vaše rozhodnutie by ste si mali premyslieť do posledného detailu.

Obmedziť vzťahy s príbuznými ani zďaleka neznamená, že by ste ich mali úplne vymazať zo svojho života. Dôležité je si uvedomiť, že ich ,,parazitovanie“ na vás vám prekáža vo vašom plnohodnotnom živote. Nemusíte sa vyhýbať rodinným kontaktom. Treba ich len ohraničiť a znížiť na úplne minimum. Takto nebudú mať ,,parazity“ možnosť stiahnuť vás nadol k sebe.








Žiadne komentáre


Návrat na obsah