Čo robiť, keď vám opúchajú nohy? - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Čo robiť, keď vám opúchajú nohy?

Anjelská pomoc
Publikoval v Zdravie-info ·
Mierne opuchy nôh, brucha, rúk pŕs aj odulost v tvári sú znateľné prevažne večer.

Čo s tým?

Veľa sodíka
V prvom rade znížte príjem sodíka, ktorý je obsiahnutý prevažne v soli. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je pre náš organizmus prijateľných päť gramov sodíka denne. Ak túto dávku zvýšime, preťažujeme tým obličky, ktoré potom nezvládajú sodík odplaviť von. Majte však na pamäti, že soľ sa ukrýva v celej rade jedál ako aj v polotovaroch, údeninách či syroch..

Zvýšte príjem

Ďalšou veľmi častou príčinou zadržiavania vody je paradoxne jej nedostatok v tele. Pokiaľ málo pijete, telo si ukladá zásoby na horšiu dobu. Paradoxne jej nedostatok môže za opuchy, či už v oblasti brucha alebo nôh. Svoj minimálny denný príjem tekutín môžete vypočítať podľa vzorca vašej váhy v kg x 0,035 = odporúčané množstvo tekutín v litroch / deň.

Pridajte draslík
Tento minerál reguluje množstvo tekutín v tele. Draslík a sodík sa vzájomne ovplyvňujú. Ak zvýšite príjem draslíka, pomôžete tým vylučovať väčšie množstvo sodíka prostredníctvom moču. Draslík nájdete skoro vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, najviac ho obsahujú melóny, zemiaky a banány.

Lieky a antikoncepcia
Za nadmerným zadržiavaním vody môžu stať aj niektoré lieky. Ide napríklad o antikoncepciu, antidepresíva, kortikosteroidy alebo lieky na vysoký krvný tlak. Ak máte podozrenie na niektorý z liekov, poraďte sa s lekárom.


Pohyb, bylinky, strava
Zaraďte si do svojho programu pravidelný pohyb, najlepšie chôdzu. Doprajte si tiež niektorú z procedúr, ktorá vám rozprúdi lymfatický systém.  K tomu môžete pridať potrebné niektoré z byliniek, ktoré pomáhajú odvodňovať. K nim patrí petržlen, žihľava, jalovec, púpava, praslička, ženšen, rebríček. Močopudné účinky má tiež celý rad potravín. Medzi prírodné diuretiká patrí cibuľa, pór, špargľa, repa, petržlen, melón, zeler, mrkva, paradajky, uhorky, hlávkový šalát.





Žiadne komentáre


Návrat na obsah