Šalvia v záhrade - Blog-články anjelskej pomoci - Anjelská pomoc

rady, odkazy a pomoc aj pre teba
Prejsť na obsah

Šalvia v záhrade

Anjelská pomoc
Publikoval v Zdravie-info ·
Jedno staroveké príslovie hovorí: „Prečo by mal človek zomrieť, keď šalvia rastie v záhrade?“.

Latinoameričania označili túto rastlinu za „balzam“, čím vyzdvihli jej obrovskú moc pri liečbe mnohých chorôb. Vo Francúzsku ma táto rastlina názov „toute bonne“ – čo znamená „všetko je v poriadku.“

Šalvia sa odporúča pri mnohých zdravotných problémoch. Arabskí lekári si vysoko cenia túto rastlinu a veria, že jej pravidelné používanie môže predĺžiť priemernú dĺžku života.

Botanik John Gerard povedal, že šalvia je obzvlášť dobrá pre hlavu a mozog. Zmierňuje pocity, obnovuje zdravie ľudí trpiacich paralýzou a eliminuje chvenie končatín. Ďalší autori tvrdia, že šalvia posilňuje nervy a spaľuje tuky.

V súčasnosti sa šalvia používa v najmenej štyroch hlavných skupinách chorôb:

◾Ochorenia mozgu: posilňuje psychiku a pamäť, stimuluje mozgovú činnosť, zabraňuje Alzheimerovej chorobe a senilite, zmierňuje bolesti hlavy
◾Neurologické poruchy: eliminuje úzkosť, depresiu, zmätenosť, únavu, harmonizuje nervový systém, zlepšuje emocionálne zdravie
◾Hormonálne poruchy: vyrovnáva hormonálny systém, znižuje návaly tepla spojené s menopauzou, s nočným potením a produkciou materského mlieka, znižuje hladinu cukru pri cukrovke
◾Poruchy trávenia: odstraňuje nadúvanie a plynatosť, zmierňuje stratu chuti do jedla a upokojuje podráždený žalúdok



Ďalšou oblasťou, v ktorej šalvia prekonáva mnohé iné byliny, sú ústa a hrdlo. Je to jedna z najúčinnejších bylín na liečbu infekcií úst a hrdla vďaka svojim antibakteriálnym, antiseptickým a protizápalovým vlastnostiam:
◾bolesť hrdla, kašeľ, laryngitída, faryngitída, angína, astma, bronchitída, rinitída, sinusitída, vredy v ústach, hnis, vredy na krku, zápach z úst, prechladnutie, horúčka.

V týchto prípadoch sa šalvia používa na výplach úst. Rudolf Weiss odporúča zmes 10 ml šalviovej tinktúry a 10 ml harmančekovej tinktúry pri liečbe ochorení úst a hrdla. Tinktúry sa zmiešajú do pohára s vodou a pijú niekoľkokrát za deň.

Čo hovorí veda o šalvii?

Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia zastavuje potenie u ľudí trpiacich na hyperhidrózou (nadmerným potením) a znižuje nočné návaly u žien počas menopauzy.

Laboratórne štúdie tiež ukázali, že šalvia má antimikrobiálne vlastnosti a obsahuje antioxidačné zlúčeniny, ktoré chránia steny buniek pred ich poškodením.

Dr. John Heinermann hovorí, že šalvia je užitočná pri všetkých typoch svrbenia spôsobených alergickou reakciou alebo nervozitou, psoriázou, ekzémom alebo otravou.

Vezmite niekoľko čerstvých listov šalvie, nasekajte ich a vložte do 600 ml vriacej vody a nechajte hodinu postáť. Následne listy postláčajte a zvyšnú tekutinu používajte na oblasti postihnuté svrbením.

Kým je koža stále vlhká, prikryte ju celozrnnou múkou a nechajte ju uschnúť. V priebehu 10 minút sa prejaví upokojujúci účinok.

Richard Whelan upozorňuje, aby najskôr začali s najmenším množstvom, vďaka tomu uvidíte reakciu tela. Ešte lepšie je poradiť sa s terapeutom.

Bezpečnostné opatrenia a kontraindikácie

-Šalvia je kontraindikáciou u gravidných žien a dojčiacich matiek, u ľudí s epilepsiou alebo zápalom obličiek. Diabetici by mali pri užívaní šalvie neustále kontrolovať svoju hladinu cukru v krvi.

-Nesmie sa užívať vo vysokých dávkach alebo dlhodobo (maximálne 2 mesiace), pretože sa môže stať toxickou.


Skúšali ste konzumovať túto liečivú rastlinu? Pomohla vám?




Žiadne komentáre


Návrat na obsah